کد خبر:11372
پ

خواص ترخون “طرخون” | آیا ترخون برای زنان باردار خطرناک است

ترخون که گاهی از آن به غلط طرخون نیز نوشته می شود یکی از گیاهانی است که در دسته سبزیجات دسته بندی می شود که هم مصرف آشپزی دارد و هم در طب سنتی و داروی سازی مورد استفاده قرار می گیرد.در ادامه هرآنچه در مورد ترخون لازم دارید را می توانید در این مقاله […]

ترخون که گاهی از آن به غلط طرخون نیز نوشته می شود یکی از گیاهانی است که در دسته سبزیجات دسته بندی می شود که هم مصرف آشپزی دارد و هم در طب سنتی و داروی سازی مورد استفاده قرار می گیرد.در ادامه هرآنچه در مورد ترخون لازم دارید را می توانید در این مقاله مورد مطالعه قرار دهید.

کلیاتی در مورد ترخون ( طرخون )

  • ترخون گیاهی معطر است که یکی از چهار ماده عالی چاشنی در پخت و پز سنتی برخی کشورها محسوب می شود.
  • ترخون از جمله چاشنی های است که در غذاهای فرانسه بسیار پر کاربر است تا جایی که از ترخون فرانسوی می توان نام برد.
  • این گیاه چند ساله که معمولاً به عنوان استراگون و گیاه اژدها نیز شناخته می شود ، در بیشتر نیمکره شمالی از جمله اروپا ، آسیا ، هند ، آمریکای شمالی غربی و بخش هایی از شمال مکزیک بومی است.
  • در حالی که بسیاری از افراد با غذاهای آشپزی گیاه طرخون آشنا هستند ، شاید اکثر آنها از خصوصیات دارویی بی نظیر آن آگاه نباشند.
  • این گیاه قرنهاست که توسط فرهنگ های بی شماری به عنوان یک درمان طبیعی برای بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد. بعلاوه این یک مکمل عالی برای هر رژیم غذایی است زیرا دارای ویتامین ها ، پتاسیم و سایر مواد مغذی زیادی است که به اثبات رسیده فواید سلامتی را به همراه دارد.
  • چه به غذاها به عنوان چاشنی اضافه شود و چه به عنوان یک مکمل مصرف شود ، دلایل بسیار خوبی برای تهیه طرخون بخشی از یک رژیم غذایی کلی وجود دارد. در اینجا چند روش اثبات شده گیاه ترخون را برای شما عزیزان به طور کامل بیان می کنیم.

 ترخون

ترخون به انگلیسی

  • معادل انگلیسی ترخون عبارتست از :Artemisia dracunculus

طبیعت ترخون

  • طبیعت ترخون گرم و خشک است.

مشخصات گیاه ترخون

  • ترخون از برگهای باریک و سبز تشکیل شده . ساقه های شاخه ای  این گیاه حاوی عطر و طعم دهنده هایی فوق العاده ای است.
  • طول برگهای ترخون معمولاً ۳ تا ۸ سانتیمتر و عرض آنها ۰٫۵ تا ۱٫۲ سانتیمتر می‌باشد.
  •  رنگ گلهای طرخون زرد یا قهوه‌ای تیره است. گاهی اوقات ترخون اصلا گل و بذر تولید نمی کند. ریشه های ترخون از نوع ریزوم است.
  • طرخون معمولا در محیط های گرم رشد می کند. البته این گیاه سرمای فصل بهار را می تواند تحمل کند و به رشد خود ادامه می دهد.
  • برای آبیاری این گیاه باید هم موقع شکوفه دادن انجام شود و هم بعداز برداشت محصول آبیاری گردد.
  • کیاه ترخون در خاکهای رسنی عمر زیادی ندارد ولی در خاک های خشک عطر بیشتری دارد و ph خاک گیاه ترخون ۶/۵ تا ۷/۸ می باشد.

 

اشکال استفاده از گیاه ترخون

  • از برگ و ساقه گیاه ترخون می توان استفاده کرد.
  • به صورت چه تازه و چه خشک استفاده می شود.
  • همچنین به عنوان چاشنی در غذاهای متنوع استفاده می گردد.
  • آنها همچنین غالباً در سرکه و نوشابه ها استفاده می شوند تا طعم های بی نظیر خود را به مایعات منتقل کنند.

انواع ترخون و تفاوت آنها

  • ترخون در سه نوع مختلف عرضه می شود – فرانسوی ، روسی و اسپانیایی
  • ترخون فرانسوی بیشتر برای اهداف آشپزی شناخته شده و بهترین است.
  • طرخون روسی نسبت به ترخون فرانسوی از نظر عطر و طعم ضعیف تر است.
  • ترخون روسی با افزایش سن ، طعم خود را به سرعت از دست می دهد ، بنابراین بهتر است بلافاصله از آن استفاده کنید.
  • طرخون روسی برگهای بیشتری تولید می کند که علاوه بر این برای سالاد نیز فوق العاده است.
  • ترخون اسپانیایی در مقایسه با طرخون روسی کمتر از ترخون فرانسوی دارای طعم بیشتری است.
  • طرخون اسپانیایی برای اهداف دارویی قابل استفاده است و به عنوان چای دم می شود.
  • ترخون تازه معمولاً فقط در بهار و تابستان در آب و هوای خنک تر وجود دارد. به اندازه سایر گیاهان دارویی ، مانند گیاه کتانترو ، به راحتی در دسترس نیست ، بنابراین شما

 

 

ترخون در ایران کجا بهتر رشد می کند

  • ترخون در جاهای که هوای خشک و البته گرم دارد بهتر و بیشتر رشد می کند که در ایران این گیاه خوش عطر در قم و کاشان بیشترین رشد را دارد.

خواص ترخون

۱- طرخون و خواص آنتی اکسیدانی

  • خواص آنتی اکسیدانی ترخون ، به ویژه انواع ترکی ، دارای خواص آنتی اکسیدانی است که می تواند به خنثی کردن رادیکال های آزاد در بدن کمک کند.
  • ثابت شده است که رادیکال های آزاد ، که یک محصول فرعی متابولیسم هستند ، باعث آسیب رساندن به سلول ها می شوند ، مگر اینکه به سرعت به عنوان ضایعات از بین بروند.
  • مطالعات نشان داده اند که روغن ترخون به عنوان یک کاهش دهنده رادیکال آزاد عمل می کند تا در متوقف کردن یا کاهش خسارت هایی که این رادیکال ها می توانند ایجاد کنند ، عمل می کند.

خاصیت آنتی اکسیدانی

۲- ترخون و داروی ضد درد

  • در طول تاریخ ، ترخون به عنوان وسیله‌ای برای کمک به دندان درد استفاده شده است.
  • یونانیان باستان به دلیل توانایی آن در بی حس کردن ، آن را در دهان گذاشته و می جویدند. این اثر تسکین دهنده درد به دلیل وجود مقادیر زیادی اوژنول موجود در گیاه است.
  •  اوژنول موجود در گیاه ،  همان ترکیب تسکین دهنده درد موجود در روغن میخک است.
  • همچنین ثابت شده است که ترخون  می تواند به کاهش درد لثه های که اغلب به همراه دندان درد اتفاق می افتد ، کمک کند.
  • در طب سنتی ، از طرخون برای مدت طولانی برای درمان درد استفاده می شود.

 

 

۳- ترخون و اشتهای زیاد

  • ترخون محرک اشتها است بر اساس چندین مطالعه ، ترخون دارای مواد شیمیایی است که می تواند به افزایش اشتها کمک کند.
  • طرخون چه به عنوان یک گیاه چاشنی در پخت و پز و چه به عنوان خام فروشی به عنوان یک گیاه کوچک از آن استفاده شود ، ممکن است به افرادی که به دلیل افزایش سن یا بیماری اشتهای ضعیفی دارند ، کمک کند.
  • لپتین و گرلین دو هورمونی هستند که اشتها را کنترل می کنند. تحقیقات نشان داده است که عصاره ترخون با کاهش سطح لپتین در بدن ممکن است اشتها را بهبود بخشد.
  • ممکن است با کاهش سطح لپتین اشتها را افزایش دهد.
  • عدم تعادل در هورمون های گرلین و لپتین نیز ممکن است باعث کاهش اشتها شود. این هورمون ها برای تعادل انرژی بسیار مهم هستند.
  • گرلین یک هورمون گرسنگی محسوب می شود ، در حالی که از لپتین به عنوان هورمون سیری یاد می شود. وقتی سطح گرلین بالا می رود ، گرسنگی را القا می کند. برعکس ، افزایش سطح لپتین باعث ایجاد احساس پختگی می شود.

 

 

۴- ترخون و هضم راحت

  • ترخون به هضم راحت غذا در سیستم گوارش کمک می کند.
  • طرخون از دیرباز به عنوان یک تونیک هضم مورد استفاده قرار گرفته است زیرا به تولید صفرا توسط کبد کمک می کند.
  • ترخون نه تنها می تواند هضم طبیعی را بهبود بخشد ، بلکه مشخص شده است که مشکلات گوارشی شایع مانند معده ناراحت کننده ، روده های تحریک پذیر و سوء هاضمه را نیز کاهش می دهد.
  • طرخون را همچنین در داروهای سنتی برای رهایی از کرمهای روده از آن استفاده شده است.

زماری-و-بهبود-هضم

۵- ترخون  یک آرامبخش خفیف است

  •  ترخون را می توان به عنوان یک آرام بخش خفیف برای رفع اضطراب و استرس استفاده کرد.
  • طرخون همچنین در ترویج خواب شبانه بسیار مفید است.
  • ترخون ممکن است باعث بهبود خواب و تنظیم الگوهای خواب شود.
  • خواب ناکافی با پیامدهای بهداشتی ناخوشایند مرتبط بوده و می تواند خطر ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی را افزایش دهد.
  • تغییر در برنامه های کاری ، سطح بالای استرس یا سبک زندگی شلوغ ممکن است به کیفیت پایین خواب کمک کند.
  • قرصهای  خواب آور غالباً به عنوان کمک خواب استفاده می شوند اما ممکن است منجر به عوارضی از جمله افسردگی یا سوء مصرف مواد شوند.
  • از گیاهان گروه Artemisia که شامل ترخون است ، به عنوان درمانی برای شرایط مختلف سلامتی از جمله خواب نامناسب استفاده شده است.

کاهو-و-نقش-آن-در-خواب

خواص ترخون برای خواب آرام

۶- ترخون و سلامت قلب

  • ترخون حاوی مواد شیمیایی است که می تواند به سلامت قلب و عروق کمک کند.
  • این مواد شیمیایی ترخون می توانند پلاکتهای خون و سایر ترکیبات را از چسبیدن و جمع شدن در رگهای خونی قلب را باز کنند.
  • پتاسیم موجود در طرخون یک ماده معدنی است که برای عملکرد مناسب قلب ، عضله و عصب بسیار مهم است.

پمپاز-خون-توسط-قلب

بهبود عملکرد قلب با مصرف ترخون

۷- ترخون و بهداشت زنان

  • ترخون به عنوان یک مکمل برای زنانی که از قاعدگی سرکوب شده رنج می برند ، مفید است.
  • همچنین طرخون به عنوان ابزاری برای حفظ سلامت کلی دستگاه تناسلی زنان ترویج شده است.
  • اما مشخص شده است که بهتر است از ترخون در هنگام بارداری یا شیردهی ، به همین دلایل مورد استفاده قرار نگیرد.

 

خواص زنجبیل در تسکین درد قاعدگی

خواص ترخون در تسکین درد قاعدگی

۸- ترخون و سلامت چشم

  • از آنجا که ترخون سرشار از پتاسیم و ویتامین A پیش ساز بتاکاروتن است ، طرخون می تواند به سلامت کلی و عملکرد چشم ها کمک کند.

 


[irp posts=”9135″ name=”آشنایی با خواص تره فرنگی و مزایای سلامتی شگفت انگیز آن”]


 

۹- ترخون و ساختن توده عضلانی

  • مطالعات اخیر نشان داده است که ترخون ، به افزایش جذب کراتین عضلات کمک می کند. این شبیه به جذب کراتین عضلانی است که هنگام خوردن مقادیر زیادی کربوهیدرات ایجاد می شود.
  • از آنجا که طرخون همین اثر را ایجاد می کند ، مصرف مقادیر زیادی کربوهیدرات دیگر برای افزایش توده عضلانی لازم نیست. به طور مشابه ، این خاصیت ترخون نیز می تواند برای استفاده در برنامه های کنترل وزن ایجاد شود.
  • امروزه فواید دارویی ترخون به راحتی می تواند بخشی از هر رژیم غذایی باشد ، خواه به صورت قرص ، پودر ، چای ، به عنوان چاشنی یا خام مصرف شود.
  • دوز مناسب به عوامل مختلفی از جمله سن ، سلامت عمومی و سایر شرایط پزشکی بستگی دارد.

 

۱۰- ترخون و سلامت مغز

  • ترخون به دلیل داشتن منگنز که یک ماده مغذی اساسی است که در سلامت مغز ، رشد ، متابولیسم و ​​کاهش استرس اکسیداتیو در بدن شما نقش ایفا می کند بسیار مفید است.

 

مغز-در-آناتومی-انسان

کمک ترخون به سلامت مغز

۱۱- خواص ترخون و جلوگیری از کم خونی

  • ترخون با داشتن مقدار مناسب آهن برای عملکرد سلول و تولید خون مهم است.
  • کمبود آهن ممکن است به کم خونی منجر شود و منجر به خستگی و ضعف شود.
 غلظت-خون-بالا

خواص ترخون برای کم خونی

 

 

۱۲- فواید ترخون و کاهش فشار خون

  • طرخون ممکن است با بهبود حساسیت به انسولین ، به کاهش قند خون کمک کند.
  • انسولین هورمونی است که به ورود گلوکز به سلولهای شما کمک می کند بنابراین می توانید از آن برای انرژی استفاده کنید.
  • عواملی مانند رژیم غذایی و التهاب می توانند منجر به مقاومت به انسولین و در نتیجه گلوکز بالا شوند.
  • تاراگونون به بهبود حساسیت به انسولین و نحوه استفاده بدن از گلوکز کمک می کند.
  • یک مطالعه هفت روزه در حیوانات مبتلا به دیابت نشان داد که عصاره ترخون غلظت گلوکز خون را در مقایسه با دارونما ۲۰ درصد کاهش داده است.

 

 

۱۳- خواص ترخون و  تسکین درد استئوآرتریت

  • ترخون برای مدت طولانی در طب سنتی در درمان درد مورد استفاده قرار گرفته است. مکمل های حاوی طرخون ممکن است برای کاهش درد همراه با شرایطی مانند آرتروز مفید باشد.
  •  اثربخشی یک مکمل رژیم غذایی به نام Arthrem – که حاوی عصاره ترخون است – و تأثیر آن بر درد و سفتی در ۴۲ فرد مبتلا به استئوآرتریت پرداخته است.
  • مطالعات دیگر در موش ها همچنین نشان داده اند که گیاهان Artemisia در درمان درد مفید هستند و پیشنهاد کردند که از آن می توان به عنوان گزینه ای برای مدیریت سنتی درد استئوآرتریت استفاده کرد.

 

 

۱۴- ترخون و خاصیت ضد باکتریایی

  • ترخون ممکن است خاصیت ضد باکتریایی داشته و از بیماری ناشی از غذا جلوگیری کند.
  • تقاضای فزاینده ای برای شرکت های مواد غذایی وجود دارد که از مواد افزودنی طبیعی به جای مواد شیمیایی مصنوعی برای حفظ مواد غذایی استفاده کنند.
  • روغنهای اساسی گیاه یکی از جایگزین های محبوب است.
  • در یک مطالعه اثرات اسانس طرخون بر استافیلوکوکوس اورئوس و E. coli بررسی شده است – دو باکتری که باعث بیماری ناشی از غذا می شوند. برای این تحقیق ، پنیر سفید ایرانی با ۱۵ و ۱۵۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر اسانس ترخون درمان شد.
  • نتایج نشان داد که تمام نمونه های تحت درمان با اسانس طرخون در مقایسه با دارونما دارای اثر ضد باکتریایی بر روی دو سویه باکتریایی بودند. محققان نتیجه گرفتند که ترخون ممکن است یک ماده نگهدارنده مؤثر در مواد غذایی مانند پنیر باشد.

 

خاصیت آنتی باکتریالی پونه کوهی

خاصیت آنتی باکتریالی ترخون

۱۵- خواص ترخون برای کاهش التهاب

  • ترخون ممکن است التهاب را کاهش دهد.
  • سیتوکین ها پروتئین هایی هستند که می توانند در التهاب نقش داشته باشند.
  • در یک مطالعه در موش ها ، میزان سیتوکین ها پس از مصرف عصاره طرخون به مدت ۲۱ روز کاهش معنی داری یافت .
  • طرخون ممکن است برای سلامتی قلب و کاهش التهاب مفید باشد ، اگرچه این فواید کاملاً مورد بررسی قرار نگرفته است و تخقیقات بیشتری لازم است.

کاهش-التهاب

 

 

چگونه ترخون ذخیره و نگهداری کنیم

  • ترخون تازه در یخچال بهترین حالت را حفظ می کند.
  • به سادگی ساقه و برگ های آن را با آب سرد بشویید ، آنها را با دستمال کاغذی مرطوب بپیچانید و در یک کیسه پلاستیکی ذخیره کنید.
  • این روش به گیاه کمک می کند رطوبت را حفظ کند.
  • طرخون تازه به طور معمول چهار تا پنج روز در یخچال می ماند. پس از شروع برگها به رنگ قهوه ای ، زمان آن است که گیاهان آن را دور ریخت.
  • ترخون خشک می تواند در یک ظرف هوایی در محیط خنک و تاریک تا چهار تا شش ماه دوام داشته باشد.
  • پس طرخون تازه را می توان چهار تا پنج روز در یخچال نگهداری کرد ، در حالی که ترخون خشک شده ممکن است تا چهار تا شش ماه در یک مکان خنک و تاریک نگهداری شود.

ترخون-خشک-شده

خواص ترخون در لاغری

  • ترخون حاوی مواد مغذی مفید اما کمی کالری و کربوهیدرات است ترخون کم کالری و حاوی مواد مغذی است که ممکن است برای سلامتی شما مفید باشد.
  • ترخون را می توان به جای کربوهیدرات استفاده نمود و باعث کاهش وزن هم می شود.

 

 

  چند روش ساده برای ترکیب ترخون در رژیم غذایی

  • ترخون را به تخم مرغ های خرد شده یا سرخ شده اضافه کنید. این کار طعم فوق العاده به نیم روی شما می دهد.
  • از برگهای طرخون برای تزیین بر روی مرغ بو داده استفاده کنید.
  • ترخون را درون سس ها هم می توانید استفاده کنید.
  • آن را به ماهی اضافه کنید ، مانند ماهی قزل آلا یا ماهی تن طعم ماهی شما را عالی می کند و بوی زهم ماهی را کم می کند.
  • آن را با روغن زیتون مخلوط کرده و مخلوط آن را در بالای سبزیجات بو داده بریزید.

 

 

 

 

مضرات ترخون

  • به دلیل وجود استراگول در طرخون و تاثیر آن بر جنین و ایجاد ناهنجاری در آن، زنان باردار نباید از آن استفاده کنند.
  • ترخون برای افراد گرم مزاج خوب نیست و مشکلاتی را برای آنها به وجود می آورد.
  • زیاده روی در خوردن ترخون منجر به سرطان می شود این به دلیل وجود استراگول در ترخون است.
  • زیاده روی در طرخون میل جنسی را کم  و خون را تیره میکند
  • خوردن ترخون برای سینه خوب نیست و سینه را خشن می کند.

 مضرات-ترخون

ترخون چه ضرری برای زنان باردار دارد؟

  •  زیاده‌روی در مصرف ترخون باعث آغاز قاعدگی شده و در زنان باردار می‌تواند منجر به سقط جنین شود.

 

دمنوش ترخون

  • برای تهیه دمنوش طرخون می توانید از ساقه و برگ آن استفاده کنید.
  • به این صورت که ساقه و برگ ترخون را خشک کنید و حدود یک قاشق از خشک کرده را با یک لیوان آب روی حرارت غیر مستقیم قرار دهید.
  • بگذارید تا ترخون دم بکشد سپس آن را صاف کنید و میل نماید.
  • بهتر است بیشتر از دو فنجان در روز از دمنوش طرخون استفاده نکنید زیاده روی در خوردن ترخون خطرناک می باشد.

 

 

ترخون خشک در چه غذاهایی استفاده میشود

  1. دمی گوجه و ترخون
  2. خوارک کله گنجشکی با عطر ترخون
  3. باقالا پلو با طرخون
  4. قاتوق کرمانی
  5. دلمه سنندجی
  6. قیمه ریز
  7. کوبته تبریزی
  8. آش شیرازی
  9. آش سیرابی
  10. کوفته تبریزی مرغ
  11. ماش قمری اصفهان
  12. دلمه کلم
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید

اخبار فوری