کد خبر:11315
پ

خواص شلیل + انواع ، طبع و فواید درمانی آن از نظر طب سنتی

خواص شلیل بسیار شبیه به هلو است با این تفاوت که هلو روی پوسته خود کُرک داشته و پوشیده از آن است اما شلیل دارای پوستی صاف و صیقل مانند است و کمی گوشت آن سفت تر از هلو است.در ادامه با ما همراه باشید و هرآنچه لازم است در مورد این میوه پرخاصیت بدانید […]

خواص شلیل بسیار شبیه به هلو است با این تفاوت که هلو روی پوسته خود کُرک داشته و پوشیده از آن است اما شلیل دارای پوستی صاف و صیقل مانند است و کمی گوشت آن سفت تر از هلو است.در ادامه با ما همراه باشید و هرآنچه لازم است در مورد این میوه پرخاصیت بدانید را اینجا مورد مطالعه قرار دهید.

 

شباهت ها و تفاوت های شلیل با هلو

  • هر دو نوع شلیل و هلو به لحاظ ویژگی های ژنتیکی و مشخصات تغذیه ای آنها تقریباً  یکسان هستند.
  • بارزترین تفاوت ها پوست و طعم آنهاست. هلوها از کرک پوشیده شده اند ، در حالی که شلیل ها پوستی نازک و صاف دارند.
  • شلیل ها همچنین دارای گوشت کمی سفت تر و خوش طعم تر و شیرین تری هستند. اگرچه طعم آنها مشخص است ، اما شلیل و هلو اغلب در دستور العمل های آشپزی می توانند جایگزین هم شوند.

 

حقایق تغذیه شلیل

علاوه بر کم کالری و سرشار از فیبر ، شلیل ها منبع خوبی از ویتامین A ، ویتامین C و پتاسیم هستند. این مواد مغذی از نظر بهبود متابولیسم ، هضم و سلامت قلب مزایای سلامتی را به همراه دارند.

در یک شلیل بطور متوسط مواد مغذی زیر یافت می شود:

  • کالری: ۶۲
  • چربی: ۰٫۵ گرم
  • سدیم: ۰ میلی گرم
  • کربوهیدرات: ۱۵ گرم
  • فیبر: ۲٫۴ گرم
  • شکر: ۱۱ گرم
  • پروتئین: ۱٫۵ گرم

خواص-درمانی-شلیل

ترکیبات مفید شلیل

نامهای دیگر شلیل

  1. بطیخ هندی
  2. محال

 

شلیل به انگلیسی 

در زبان انگلیسی ، معادل شلیل عبارتند از :

  • peach
  • sooth
  • NECTARINE

 

نام علمی شلیل

Persica  nucipersica  Boekh

موارد استعمال

  1. سرفه
  2. روماتیسم
  3. فشار خون
  4. خونریزی ماهانه بانوان
  5. آبسه و…

 

اشکال دارویی

  1. میوه
  2. گل
  3. برگ
  4. مغز هسته

انواع شلیل

 

  • بیش از ۱۵۰ گونه شلیل وجود دارد که فقط از نظر اندازه ، شکل ، طعم ، بافت و رنگ متفاوت هستند.
  • گونه‌های موجود شلیل پیوسته از نظر طعم بهتر و ظاهری زیباتر و عمر طولانی‌تر هسته، در حال ارتقا می‌باشند.
  • بسیاری از گونه‌های جدید که امروزه مشاهده می‌شوند شاید در ۵ یا ۱۰ سال آینده دیده نشوند.

تفاوت شلیل با شبرنگ

  • گونه‌ای از شلیل به نام شفترنگ یا به گویش عامه شبرنگ می‌باشد که رنگ قرمز آن روشنتر است و درخت آن سریع رشد می‌کند و گونه‌ای بسیار پر بازده است.
  • گوشت میوه زرد و هسته به میوه متصل است.

انواع دیگر شلیل  :

  • شلیل سفید
  • شلیل شمس
  • شلیل مغان
  • رد گلد
  • شلیل انجیری

شلیل-انجیری

شلیل انجیری

شلیل در چه اقلیمی پرورش می یابد

انواع هلو و شلیل در باغات استانهای تهران، البرز، همدان، کردستان و خراسان شمالی تولید می‌شود که در این میان استان البرز مقام اول را دارد.

 

خواص شلیل در طب سنتی

  • شلیل از نظر خواص شبیه هلو می باشد.
  • در خاور دور ، از مغز هستۀ هلو و گل و برگ و حتی پوست ریشۀ درخت هلو در طب سنتی استفاده می شود.
  • میوۀ هلو محرک معده است و برای رفع التهاب و خارش پوست مفید است و ضد کمی ویتامین C , A می باشد و ضمناً ضد آسکارید نیز می باشد.
  • خوردن ۶۰ گرم از آب برگ و شکوفۀ هلو به تنهایی یا توأم با شکر برای کشتن کرم معده و کرم کدو بسیار مؤثر است.
  • عده ای از حکما ، شکوفۀ تازه را بر « شربت شکوفه هلو » ترجیح می دهند.
  • این شربت بوی بادام تلخ دارد.
  • مسهل است و در مورد اطفال خیلی معمول است ، مقدار خوراک از این شربت ۳۰ تا ۶۰ گرم می باشد.
  • در دم کرده های کرم کش معده نیز از این شربت داخل می نمایند که هم شیرین شود و هم اخراج جانور را تسهیل کند.

 

طبع شلیل چیست؟

  • هلو از نظر طبیعت ، سرد و تر است هلو ملین است و تشنگی را تسکین می دهد و غلیان خون و صفرا را فرو می نشاند ، برای تبرید دماغ و مرطوب کردن مزاج سوداوی و کاهش تبهای صفراوی خالص و خونی و رفع بدبویی دهان نافع است.
  • در مزاجهای گرم مقوی نیروی جنسی است و اشتها می آورد.
  • اگر آب بگیرند و به قدر ۲۰۰ گرم از آن را با شکر یا ترنجبین بخورند مسهل صفرا باشد و برای رفع اخلاط سوخته گرم نافع است.

 

 

خواص مغز هسته شلیل

  • مغز هستۀ آن مسهل است ، خون را تصفیه می کند.
  • ضد اسپاسم است و سرفه را تسکین می دهد و برای روماتیسم مفید است.
  • خونریزی را بند می آورد بخصوص خونریزی رحم را  ف و به علاوه در موارد وجود فشار خون ، برای کاهش فشار خون و به طور کلی برای بیماری های خون و بیماری های زنان حامله و درد شکم و کم خونی تجویز می شود.

 

خواص روغن هسته شلیل

  • روغن مغز هستۀ هلو برای درد گوش و کری و باز کردن گرفتگی های مجاری گوش و درد بواسیر نافع است.
  • اگر هستۀ هلو را در آتش بیندازند تا بسوزد سپس مغز هسته را بیرون آورده و بسایند و روی جرب زخمهای که بر بدن اطفال و بر پشت گوش آنهاست بمالند ، بسیار مؤثر است.

 

خاص گل شلیل

  • گل هلو ملین است و ادرارآور و برای استسقا و رفع کمی ترشح ادرار نافع است.
  • از دم کردۀ حدود ۲۰ گرم گلهای خشک هلو در هزار گرم شیر به عنوان ملین برای بزرگسالان و ۴۳ گرم گل در هزار گرم آب جوش برای اطفال استفاده می شود ، که یک فنجان بخورند.
  • سر شاخه های جوان گلدار و میوه های نارس هلو را در چین ، در موارد بی نظمی و ناراحتی های عادت ماهیانه زنان و خونریزی و فتق با مواد دیگری می خورند ، بسیار مفید است.

فواید جوشانده شلیل

  • جوشاندۀ آن به صورت شست وشو برای خارش مصرف می شود و تفالۀ باقی مانده را خشک کرده به صورت گرد در می آورند و با شراب مخلوط کرده روی آبسه ها می پاشند.
  • جوشاندۀ برگهای آن در استعمال خارجی برای بیماری های پوست و در استعمال داخلی برای بیماری های مجاری ادرار و سنگ کلیه و ورم مثانه و سیاه سرفه نافع است.

 

 

 

ترکیبات میوۀ شلیل

در هر یک صد گرم قسمت قابل خوردن میوۀ شلیل خام مواد زیر موجود است.

  1. آب ۸۱% درصد
  2. هیدارتهای کربن ۱۷ % درصد
  3. کلسیم ۴ میلی گرم
  4. فسفر ۲۴ میلی گرم
  5. آهن ۵/. میلی گرم
  6. سدیم ۶ میلی گرم
  7. پتاسیم ۲۹۴ میلی گرم
  8. ویتامین A 1650 واحد بین المللی
  9. ویتامین C 13 میلی گرم

 

 

مشخصات گیاه شلیل

  • گونۀ دیگری از هلو، شلیل نامیده می شود.
  • تا کنون به صورت بومی و خودرو و در ایران دیده نشده است و تکثیر آن از طریق پیوند آن انجام می گیرد.

 

 

مضرات شلیل

  1. هلو یا شلیل برای سرد مزاجان و مرطوبی ها مضر است.
  2. شلیل برای اعصاب مضر است
  3. شلیل خیلی زود باعث عفونت می شود و تبهای مزمن را ایجاد می نماید از این نظر باید با عسل و مربای زنجبیل خورده شود.
  4. شلیل کاردی دیر هضم ، قابض و نفاخ است خصوصاً خام آن و خشک کردۀ آن یعنی برگه هلوی کاردی خیلی دیر هضم می باشد.

 

فواید سلامتی شلیل

اعتقاد بر این است که شلیل ها تا ۴۰۰۰ سال پیش کشت می شوند. مانند هلو ، شلیل  از دیرباز در داروهای مردمی برای بیماری قولنج و معده یا در طب سنتی چین برای درمان یبوست و درد قاعدگی مورد استفاده قرار می گرفت.

 

خواص شلیل خطر چاقی ، دیابت و بیماری های قلبی را کاهش می دهد

  • اعتقاد بر این است که آنتی اکسیدان های موجود در شهد با جلوگیری یا کاهش خطر ابتلا به این شرایط (که اغلب با یکدیگر در ارتباط هستند) فواید سلامتی را ارائه می دهند.
  • شهد حاوی ترکیبات قوی پلی فنول است که می تواند علائم سندرم متابولیک را به طور بالقوه معکوس کند و همزمان همزمان قند خون را کاهش داده و التهاب عروقی را در ارتباط با آترواسکلروز (سخت شدن شریان ها) کاهش دهد.
  • اعتقاد بر این است که ترکیبات پلی فنل می توانند سطح قند خون را تعدیل کنند ، خطر بیماری قلبی عروقی را کاهش داده و از تجمع سلولهای چربی در اطراف اندام جلوگیری می کنند.

 

شلیل

فواید شلیل برای سلامتی قلب و عروق

 

خواص شلیل رشد سلول های سرطانی را کند می کند

  •  پلی فنولها همچنین باعث افزایش ۵۰ درصدی سلولهای سرطانی مستقل از استروژن در مطالعات آزمایش گاهی شده اند.
  • این نشان می دهد که پلی فنول های شلیل و شلیل ممکن است در برابر برخی سرطان های پستان فواید محافظتی داشته باشند.

 

شلیل کلسترول را کاهش می دهد

  • ویتامین A ، ویتامین C ، بتاکاروتن و تریپتوفان خاصیت مشابهی دارند. این ترکیبات آنتی اکسیدانی نه تنها به کاهش التهاب عروقی ، بهبود گردش خون و فشار خون کمک می کنند ، بلکه می توانند از اکسیداسیون کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) نیز جلوگیری کنند
  • علیرغم این مزایای بالقوه ، مطالعات انسانی اندکی در مورد تأثیر مستقیم رژیم غذایی شلیل ها بر هر یک از این شرایط مورد بررسی قرار گرفته است.

 

خواص شلیل در بارداری

  • شلیل منبع عالی فیبر و ویتامین C است که به رشد و نمو مناسب جنین کمک می کنند.
  • مواد مغذی موجود در این میوه ها به رشد ماهیچه ها و رگ های خونی جنین شما کمک می کند.
  • هم چنین پتاسیم موجود در شلیل از گرفتگی عضلات ماهیچه جلوگیری می کند و سطح انرژی را در طول دوران بارداری افزایش می دهد.

نشانه های اولیه بارداری

فواید شلیل برای جنین و مادر

شلیل به هضم غذا کمک میکند

  • شلیل ممکن است در هضم سالم نقش داشته باشد.
  • یک شلیل متوسط ​​حدود ۲ گرم فیبر تأمین می کند – نیمی از آن فیبر محلول است ، در حالی که نیمی دیگر غیر محلول است.
  • گل شلیل یکی دیگر از قسمت های میوه است که ممکن است به هضم آن کمک کند. آنها معمولاً در طب سنتی چین برای درمان اختلالات گوارشی مورد استفاده قرار می گیرند.

خواص شلیل مانع از بروز یبوست می شود

  • فیبر نامحلول بخش عمده ای از مدفوع شما را اضافه می کند و به انتقال مواد غذایی از طریق روده شما کمک می کند و احتمال یبوست را کاهش می دهد.

یبوست

درمان یبوست با مصرف فرآورده های شلیل

شلیل تقویت کننده باکتری های مثبت روده

  • از طرف دیگر ، فیبر محلول مواد غذایی را برای باکتری های مفید در روده شما فراهم می کند. به نوبه خود ، این باکتریها اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه – مانند استات ، پروپیونات و بوتیرات – تولید می کنند که سلول های روده شما را تغذیه می کنند.
  • اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه در روده شما ممکن است به کاهش التهاب و بهبود علائم اختلالات گوارشی مانند بیماری کرون ، سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و کولیت اولسراتیو نیز کمک کند.

 

شلیل سلامت قلب را بهبود می بخشد

  • شلیل ممکن است عوامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی مانند فشار خون بالا و کلسترول خون را کاهش دهد.
  • علاوه بر این ، مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که شلیل ممکن است به اسیدهای صفراوی متصل شود – ترکیباتی که توسط کبد شما از کلسترول تولید می شود.
  • اسیدهای صفراوی مقید شده – همراه با کلسترول موجود در آنها – سرانجام از طریق مدفوع شما دفع می شوند ، که ممکن است به کاهش سطح کلسترول خون کمک کند.

 

قلب چیست

خواص شلیل برای قلب

خواص شلیل در محافظت ار پوست

  • شلیل دارای اثرات محافظتی است که به سالم ماندن پوست شما کمک می کند.
  • شلیل ، توانایی پوست شما در حفظ رطوبت را بهبود می بخشد – بنابراین بافت پوست را بهبود می بخشد.
  • مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که عصاره های ساخته شده از گل شلیل که مستقیماً روی پوست اعمال می شوند ، می توانند از آسیب UV جلوگیری کنند.

پوست زیبا

فواید پوست شلیل برای پوست

 

فواید شلیل برای کنترل سرطان

ترکیبات موجود در شلیل ممکن است با محدود کردن تشکیل ، رشد و گسترش سلولهای سرطانی از محافظت در برابر سرطان محافظت کند.


[irp posts=”11213″ name=”خواص خرمالو + انواع و عوارض احتمالی خرمالو”]


فواید شلیل برای آلرژی

  • هنگامی که بدن شما در معرض آلرژن قرار دارد ، هیستامین ها یا مواد شیمیایی ساخته شده توسط سیستم ایمنی بدن شما آزاد می شود تا بدن شما را از آلرژن خلاص کند.
  • هیستامین ها بخشی از سیستم دفاعی بدن شما هستند و علائم آلرژی مانند عطسه ، خارش یا سرفه را تحریک می کنند.
  • تحقیقات نشان می دهد که شلیل ممکن است با جلوگیری از ترشح هیستامین ها در خون ، باعث کاهش علائم آلرژی شود .
  • علاوه بر این ، مطالعات لوله آزمایش نشان می دهد که عصاره شلیل نیز ممکن است مؤثر باشد و التهاب را که معمولاً در واکنشهای آلرژیک مشاهده می شود ، محدود کند.

آلرژی فصلی ( حساسیت فصلی )

شلیل به جلوگیری از آلرژی کمک می کند

تقویت سیستم ایمنی بدن با شلیل

  • شلیل سرشار از مواد مغذی و آنتی اکسیدان های تقویت کننده سیستم ایمنی است. مطالعات گزارش می دهد که ممکن است آنها با انواع خاصی از باکتری ها نیز مبارزه کنند.

شلیل به دفع نیکوتین بدن کمک می کند

ممکن است در برابر سموم خاص محافظت کند: در یک مطالعه ، عصاره شلیل که به افراد سیگاری داده می شود ، حذف نیکوتین از طریق ادرار را افزایش داده است.

 

خواص شلیل برایکاهش سطح قند خون

مطالعات نشان می دهد که ترکیبات موجود در شلیل ممکن است به جلوگیری از افزایش قند خون و مقاومت به انسولین در موش های چاق کمک کند.

قند-خون

فواید شلیل برای افراد مبتلا به مرض قند

چگونه از شلیل در سبد غذایی خود بهره ببریم؟

  • آنها را می توان به صورت خام ، پخته ، کبابی ، برنجی یا سس خوراکی میل کرد و به راحتی به طور یکسان در غذاهای گرم یا سرد قرار می گیرد.
  •  شلیل های تازه یک غذای سرشار از مواد مغذی را تهیه می کنند و می توانند به خودی خود خورده شوند یا با ماست و مشتی از آجیل در آن قرار بگیرند.
  • سرانجام ، شلیل را می توان درون یک اسموتی مخلوط کرد یا به آرامی پوره کرد تا عطر و طعم به آب شما بیفزاید.
  • برای استفاده در وعده صبحانه ، می توان از مربای شلیل بهره گرفت.
  • در فصول سرد سال که شلیل یافت نمی شود می توان از میوه خشک شلیل استفاده کرد.

 

 

چگونه شلیل رسیده را شناسایی و انتخاب کنیم؟

از کجا بدانیم که یک شلیل رسیده است؟

  • هنگام انتخاب شلیل ، معمولاً بوی آنها با شما حرف می زند و خود فریاد می زند که رسیده ایم و آماده میل شدن هستم.
  • سعی کنید از میوه های قهوه ای ، کبود یا چروکیده ، که آسیب دیده یا بیش از حد خراب هستند ، خودداری کنید. در عوض ، به دنبال شلیل هایی با گوشتی سخت یا فقط کمی نرم باشند باشید.
  • هنگامی که روی گوشت آن را فشار دادید می توانید بگویید که شلیل رسیده و آماده سرو شدن است
  • شلیل پس از چیده شدن از درخت همچنان، به بلوغ خود ادامه می دهند. بنابراین اگر شلیل شما خیلی سفت است ، سعی کنید آنها را به مدت یک تا سه روز در یک جای خشک قرار دهید.
  • شلیل رسیده تقریباً یک هفته در دمای اتاق است. اگر قصد ندارید در این بازه زمانی آنها را میل کنید ، بهتر است آنها را در یخچال خود ذخیره کنید تا از رسیدن بیش از حد آن جلوگیری شود.
  • شلیل های رسیده نیز می توانند فریز شوند ، اما بهتر است ابتدا آنها را خرد کرده و گوشت آنها را با کمی آب لیمو بپوشانید تا از تیره و پلاسیده شدن آن جلوگیری شود.

 

کلیدواژه : دانستنیشلیلهلو
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید

اخبار فوری