کد خبر:4760
پ

تری گلیسیرید چیست ؟ و تاثیر آن بر سلامت قلب

تری گلیسیرید چیست؟ تری گلیسیرید ها چربی های بدست آمده از غذاهایی است که روزانه  میخوریم  و از طریق خون جابجا میشوند. بیشتر چربی هایی که میخوریم از جمله کره ، مارگارین و روغن ها به شکل تری گلیسیرید هستند. کالری اضافی ، الکل یا قند موجود در بدن به تری گلیسیرید تبدیل می شود […]

تری گلیسیرید چیست؟

تری گلیسیرید ها چربی های بدست آمده از غذاهایی است که روزانه  میخوریم  و از طریق خون جابجا میشوند. بیشتر چربی هایی که میخوریم از جمله کره ، مارگارین و روغن ها به شکل تری گلیسیرید هستند. کالری اضافی ، الکل یا قند موجود در بدن به تری گلیسیرید تبدیل می شود و در سلول های چربی در بدن ذخیره می شود.

 

تفاوت تری گلیسیریدها  با کلسترول در چیست؟

  • تری گلیسیریدها و کلسترول هر دو ماده چربی شناخته شده و به عنوان لیپیدها هستند.ولی تری گلیسیریدها سلول های چربی هستند که تفاوت اساسی با کلسترول ها دارند.
  • کلسترول یک ماده مومی و بدون بو است که توسط کبد ساخته شده و بخش اساسی دیواره ها و اعصاب سلولی است.
  • کلسترول همچنین در عملکردهای بدن مانند هضم و تولید هورمون نقش مهمی دارد. علاوه بر اینکه توسط بدن تولید می شود ، کلسترول از برخی غذاها بدست می آید که از حیواناتی چون گوسفند و گوساله…..و غیره وارد بدن ما می شوند.
  • کلسترول خالص نمی تواند با خون مخلوط یا حل شود. بنابراین ، کبد کلسترول را به همراه تری گلیسیرید و پروتئین در ناقلین به نام لیپوپروتئینها بسته بندی می کند. لیپوپروتئین ها این ترکیب چربی را به مناطقی در سراسر بدن منتقل می کنند.
  • افزایش سطح تری گلیسیرید خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد.

یاد بگیرید ” قلب چگونه کار می کند

 

 

تاثیر تریگلیسیرید بر رگ های قلب
تاثیر تریگلیسیرید بر رگ های قلب

دستورالعمل های مربوط به سطح تری گلیسیرید چیست؟

دستورالعملهای ملی میزان تری گلیسیرید ناشتا در بزرگسالان سالم عبارتند از:

  • نرمال: زیر ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر
  • خط مرزی بالا: mg / dl 151-201
  • زیاد: ۲۰۱-۴۹۹ میلی گرم در دسی لیتر
  • بسیار زیاد: ۵۰۰ میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر
سطوح بالاتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر با افزایش خطر حمله قلبی ، سکته مغزی و مرگ همراه است.

چه زمانی باید سطح تری گلیسیرید را اندازه گیری کنیم؟

  • میزان تری گلیسیرید معمولاً هر زمان که آزمایش خون انجام می دهید به نام پروفایل لیپید اندازه گیری می شود.
  • همه افراد بالای ۲۰ سال باید حداقل هر ۵ سال یکبار کلسترول خود را بررسی کنند.
  • ارائه دهنده خدمات درمانی شما می تواند با گرفتن نمونه ای از خون ، سطح کلسترول و تری گلیسیرید شما را بررسی کند، که برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شود.
  • پروفایل لیپید میزان تری گلیسیرید ، سطح کلسترول تام ، کلسترول HDL (لیپوپروتئین با چگالی بالا یا کلسترول “خوب”) و LDL (لیپوپروتئین با چگالی کم یا کلسترول “بد”) را نشان می دهد.
  • سطح تری گلیسیرید خون بعد از خوردن غذا به طور معمول زیاد است.
  • قبل از آزمایش سطح تری گلیسیرید باید ۱۲ ساعت قبل از آن چیزی نخورده باشید. بسیاری از عوامل دیگر بر میزان تری گلیسیرید خون تأثیر می گذارد ، از جمله الکل ، رژیم غذایی ، چرخه قاعدگی ، و ورزش کردن.
تری-گلیسیرید-و-قلب
تری-گلیسیرید-و-قلب

چگونه می توان سطح تری گلیسیرید را کاهش داد؟

  1. اگر میزان تری گلیسیرید شما زیاد است ، قدم بعدی این است که پزشک دلایل احتمالی را بررسی کند.
  2. برخی از داروهای خاص ، مشکلات عملکرد تیروئید ، دیابت ضعیف کنترل شده ، بیماری کبد یا کلیه همگی می توانند باعث افزایش سطح تری گلیسیرید بالاتر از حد طبیعی شوند.
  3. اولین قدم های درمانی برای کاهش سطح تری گلیسیرید شامل :
  •  خوردن یک رژیم غذایی سالم
  • دستیابی و حفظ وزن سالم 
  • ورزش هوازی به طور منظم

 

برای کاهش سطح تری گلیسیرید ، رژیم غذایی شما باید  اینگونه باشد:

  1. کم چربی ها
  2. کم قند
  3. کربوهیدراتهای ساده کم (مواد سفید… سیب زمینی ، ماکارونی ، نان)
  4. کم الکل

اگر تری گلیسیرید زیاد دارید و میزان HDL یا LDL پایین نیست ، ممکن است لازم باشد با ایجاد تغییر در شیوه زندگی ، دارو مصرف کنید. اگر میزان تری گلیسیرید در حد بسیار بالایی باشد (بیش از ۵۰۰ میلی گرم در لیتر) ، شما در معرض خطر سایر مشکلات پزشکی هستید ، بنابراین به احتمال زیاد نیاز به مصرف دارو خواهید داشت.

 

 

چگونه غذاها بر میزان تری گلیسیرید تأثیر می گذارند؟

خوردن غذاهای پر قند ساده به میزان قابل توجهی در افزایش سطح تری گلیسیرید کمک می کند. برای محدود کردن قندهای ساده در رژیم غذایی خود ، این دستورالعمل ها را دنبال کنید:

  • نوشیدنی هایی مانند کولا ، نوشیدنی های میوه ای ، لیموناد ، را با نوشیدنی های شیرین کننده مصنوعی با علامت های “بدون قند” یا “رژیم غذایی” جایگزین کنید.
  • آب نبات های سخت ، شکلات ها ،  شیرینی های خامه ای را محدود کنید.
  • از افزودن قند و شکر قهوه ای به غلات ، نوشیدنی ها یا مواد غذایی خودداری کنید. همچنین از شیرین کننده های مصنوعی یا گیاهی استفاده نکنید!
  • به جای ادامس های شیرین و طعم دهنده از آدامس های بدون قند یا نعنا فاقد قند را انتخاب کنید.
  • شربت های سبک یا کم قند را روی پنکیک ها و وافل ها امتحان کنید.
  • میان وعده های میوه را به جای غذای های پر چرب و فست فودی انتخاب کنید.
  • هنگام انتخاب غلات ، آنهایی را انتخاب کنید که بیشتر از ۸ گرم شکر در هر وعده ندارند.
  • به جای مواد شیرین و قند دار از ژلاتین ، قارچ ، ماست و پودینگ بدون قند را استفاده کنید.
  • دوباره از خوردن شیرینی و غذاهای دسر از جمله کوکی ها ، کیک ها ، شیرینی ها ، پایها ، بستنی ها ، ماست پر چرب ، شربت ، خودداری کنید. همه این غذاها حاوی مقادیر زیادی قند هستند.
توجه داشته باشید حتی قندهای طبیعی ، اگر به مقدار زیاد خورده شوند ، می توانند سطح تری گلیسیرید شما را نیز بالا ببرند.
رژیم غذایی مناسب برای تری گلیسیرید
رژیم غذایی مناسب برای تری گلیسیرید

برای کم کردن تری گلیسیرید و محدود کردن قندهای طبیعی این دستورالعمل ها را دنبال کنید:

  1. از عسل و ملاس ( ملاس ماده ای است که در روند ساخت شکر از چغندر ساخته می شود و بر عکس شکر بسیار مفید می باشد.)کم استفاده کنید. هر دو قندشان زیاد است.
  2. به جای ماست پرچرب ، ماست سبک و کم چرب را انتخاب کنید.
  3. میوه کامل را به جای آب میوه انتخاب کنید.
  4. میوه های خشک شده را به ¼ فنجان در روز محدود کنید. میوه های خشک حاوی منبع غلیظ تر قند نسبت به میوه های تازه هستند.
  5.  از میوه های کنسرو شده که در شربت سنگین بسته بندی شده اند خودداری کنید.
  6. اندازه سبزیجات نشاسته ای خود را محدود کنید. اینها شامل سیب زمینی پوره ، مربا ، لوبیا ، ذرت و نخود فرنگی است. سیب زمینی های پخته شده (با پوست) را محدود کنید.
  7. دانه های تصفیه شده را محدود کنید.
  8. نان ها ، کراکرها و غلات را که حاوی جو غلات سبوس دار ، جو ، ذرت ، برنج یا گندم به عنوان اولین ماده غذایی انتخاب کنید
  9. ماکارونی سبوس دار یا برنج قهوه ای را امتحان و انتخاب کنید.
  10. در هر وعده نان ، کراکر ، برنج و ماکارونی را با ۲ یا بیشتر گرم فیبر غذایی انتخاب کنید.
  11. در هر وعده غلات گرم و سرد را با ۵ یا بیشتر گرم فیبر غذایی انتخاب کنید.
  12. به عنوان یک غذای جانبی از جو ، بلغور ، یا گندم استفاده کنید.
  13. اضافه کردن بیش از حد چربی در رژیم غذایی ، به خصوص چربی های اشباع و ترانس باعث افزایش سطح تری گلیسیرید می شود.
  14.  در صورت خوردن بسیاری از غذاهای کم چرب ، کاهش زیاد چربی ها می تواند به خوردن بیش از حد قند منجر شود. اگر تری گلیسیرید بالایی دارید.

 

برای کاهش چربی در رژیم غذایی خود ، این دستورالعمل های رژیم را دنبال کنید:

  • مقدار کل چربی دریافتی خود را تا ۳۰٪ تا ۳۵٪ از کل کالری روزانه خود محدود کنید.
  • چربی اشباع شده را تا ۷٪ از کل کالری روزانه خود محدود کنید.
  • از غذاهایی که چربی های ترانس دارند پرهیز کنید.
  • کل کلسترول مصرفی خود را به ۲۰۰ میلی گرم در روز محدود کنید.
  • چربی های اشباع نشده و غیر اشباع  (مانند کانولا و روغن زیتون) را به جای انواع دیگر روغن ها انتخاب کنید.
  • برای اطلاعات بیشتر به متخصص تغذیه یا پزشک مراجعه کنید تا به شما در تعیین حد روزانه چربی کمک کند.

روش های دیگر برای کمک به کاهش تری گلیسیریدها:

  • اگر سنگین وزن هستید ،وزن کم کنید. با کنترل ، تعداد کالری که هر روز می خورید را کاهش دهید.
  • وعده های غذایی کوچک و مکرر بخورید و از خوردن وعده های غذایی سنگین خودداری کنید.
  • از تنقلات در اواخر شب خودداری کنید.
  • در فعالیت بدنی منظم شرکت کنید.

تأثیر اسیدهای چرب امگا ۳ در کاهش تری گلیسیرید

  • مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ در کاهش تری گلیسیریدها بسیار قدرتمند هستند.
  • برای دریافت بیشتر چربی های امگا ۳ در رژیم غذایی خود ، ماهی های چرب را به مدت دو یا چند وعده غذایی هر هفته انتخاب کنید.
  • نمونه هایی از ماهی های چرب عبارتند از: ماهی خال خالی ، ماهی قزل آلا ، ساردین ، ماهی تن ، شاه ماهی. همچنین می توانید فرم های گیاهی امگا ۳ مانند غذاهای سویا ، روغن کلزا ، دانه کتان و گردو را انتخاب کنید.
منبع
مجله پزشکیhealthline
کلیدواژه : معلومات پزشکی
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید

اخبار فوری