کد خبر:11115
پ

خواص خربزه | مضراتی از خربزه که حتماً باید بدانید

خربزه از جمله میوه های تابستانه ای است که بسیار محبوب بوده و در ایران یکی از با کیفیت ترین انواع آن پرورش داده می شود.خربزخ مشهدی دارای آوازه ای جهانی است و همه ساله به خیلی از کشورهای جهان صادر می شود. خواص خربزه بقدری بالاست که باور کردنش سخت به نظر می رسد […]

خربزه از جمله میوه های تابستانه ای است که بسیار محبوب بوده و در ایران یکی از با کیفیت ترین انواع آن پرورش داده می شود.خربزخ مشهدی دارای آوازه ای جهانی است و همه ساله به خیلی از کشورهای جهان صادر می شود. خواص خربزه بقدری بالاست که باور کردنش سخت به نظر می رسد با این وجود خالی از ضرر هم نیست.با ما در سایت معلومات همراه شوید و تا انتهای این مقاله را با دقت تمام مورد مطالعه قرار دهید.

خربزه به انگلیسی 

  • نام لاتین : MELON

 نامهای دیگر خربزه

  • بطیخ

خواص-خربزه

انواع خربزه

  1. خربزه خاقانی
  2. خربزه حاج ماشاءاللهی
  3. خربزه  جعفرآبادی
  4. خربزه عباس شوری
  5. خربزه دستنپو
  6. خربزه  زابلی
  7. خربزه  آتشین
  8. خربزه  شهسواری
  9. خربزه  بلخی
  10. خربزه گرگاب اصفهان
  11. خربزه سوسکی سبز
  12. خربزه جارجو
  13. خربزه درگزی تاشکندی
  14. خربزه قصری
  15. خربزه چاپالیز
  16.  گرمساری
  17.  گرمک و طالبی هم از خانواده خربزه محسوب می‌شوند.

 

مشخصات گیاه

  •  بوتۀ خربزه شبیه بوتۀ خیار است و مثل خیار خزنده و یکساله می باشد.
  • برگهای پهن ، پرزدار و خشن و پیچکدار و گلهای آن زرد می باشد.
  •  گلها یک پایه است.
  •  گلهای نر روی اولین ساقه ها و گلهای ماده بعد از آن روی ساقه های جوانتر ظاهر می شوند.

 

 

فواید خربزه :

  1.  سنگ مجاری ادرار
  2.  تقویت نیروی جنسی
  3.  درد سینه
  4. تب های گرم
  5. خشونت زبان و حلق و غیر….

اشکال دارویی مصرف خربزه

  1. تخم
  2.  ریشه
  3.  جوانه گل
  4.  دم میوه
  5.  پوست میوه

 فواید خربزه عسلی

 طبیعت خربزه

  • طبیعت خربزه ، معتدل و تر است.
  • خربزه شیرین ، گرم و تر است.
  • گرمک از نظر حرارت و رطوبت معتدل است.

 آیا خربزه نشاسته دارد

مانند اکثر میوه ها ، خربزه رسیده نیز تقریباً نشاسته ای ندارد. قند موجود در صیفی‌جات، با تبدیل نشاسته موجود در محصول به قند در مدت رسیدن آن، تشکیل می‌شود.در واقع قند و شیرینی میوه ها حاصل تییراتی است که بر روی نشاسته آنها اعمال می شود و پس از رسیدن تقریباً هیچ نشاسته ای ندارد.

 

خواص درمانی خربزه در طب سنتی

  • از نظر خواص معتقدند که دماغ را مرطوب می کند و برای چاق کردن بدن مؤثر است.
  • برای یرقان و استسقا مفید است.

 

خواص جوانه های گل خربزه

  • جوانه های گل خربزه دارای یک مادۀ عامل تلخ است که قی آور و استفراغ آور است.
  • در چین مرسوم است جوانه های گل خربزه را چیده و بو داده و به صورت گرد در ظروف سر بسته چینی نگه می دارند و هر وقت که برای پاک کردن شکم در موارد سنگینی معده و یا در موارد مسمومیت ها که احتیاج به قی و استفراغ باشد ، از این گرد به عنوان قی آور استفاده می نمایند.
  •  گرد جوانه های گل خربزه  همچنین برای معالجۀ یرقان و زخمهای داخل بینی به کار می رود. در مورد زخمهای بینی کمی از آن در داخل بینی فوت می کنند.

خواص درمانی تخم خربزه

  •  تخم خربزه برای کمک به هاضمه و تسکین سرفه به کار می رود.
  • تخم خربزه ، از نظر طبیعت گرم و تر و باز کنندۀ گرفتگی های کبد و زیاد کنندۀ ترشح ادرار است.
  •  خوردن تخم خربزه کلیه و مثانه را پاک می کند.
  • ⦁ تخم خربزه ملین است و  سبب تقویت میل جنسی در زنان می شود
  • ⦁ تخم خربزه برای سرفه های گرم ، درد سینه ، خشونت زبان و حلق ، تبهای گرم ، تشنگی ، سوزش مجرای آلت مرد که در اثر عبور سنگ مثانه ایجاد شده باشد ، بسیار مؤثر است.
  • مقدار خوراک مغز تخم آن از ۲۰ تا ۸ گرم است.
  • بخور پوست و تخم آن با هم برای تحلیل ورمی که از سرمازدگی و برف در چشم ایجاد شده باشد بسیار مفید است.
  •  مطلوب تر است که تخم و ریشۀ آن را یکجا در پوست گذارده خشک کنند و از جدا کردن تخم و تمیز کردن آن خودداری شود.

خواص ضماد گوشت خربزه

  • ضماد گوشت خربزه برای تسکین ورم و درد چشم و ورمهای سخت نافع است.
  • خوردن ۸ گرم از گرد پوست خشک آن برای خرد کردن سنگ مثانه مفید است.
  • اگر گرد پوست خشک در دیگ بیندازید موچب تسریع در پختن گوشت می شود.
  • ۱۰ تا ۵ گرم از ریشه آن قی آور است.

 

کاربرد خربزه در کشورهای مختلف

  • در هند و چین از دم میوۀ آن که خشک کرده و به صورت گرد در می آورند مخلوط با اجزای دیگری به عنوان ضد قی و برای تسکین آشفتگی مصرف می شود.
  • گرد پوست خربزه برای زود پختن گوشت مصرف می شود.
  •  سابقاً در ایران مرسوم بود که از گرد ریشۀ خربزه به عنوان قی آور استفاده می شد.
  • در چین از خربزه های با گوشت زرد و طالبی برای درمان التهاب کبد استفاده می کنند.
  •  در گواتمالا مغز تخم خربزه را کوبیده و برای اخراج انگل معده می خورند.
  • در فلیپین از کوبیدۀ تخم خربزه برای درمان سرطان و افزایش ترشحات عادت ماهیانه استفاده می کنند و می خورند.
  •  در هند از تخم خربزه به عنوان ادرار آور مصرف می شود .
  • در آفریقا کوبیدۀ تخم خربزه را در آشی که با غلات (بخصوص یولاف) ریخته و برای سقط جنین می خورند

 

 

مضرات خربزه

  • زیاده روی در خوردن آن مسهل و برای کلیه نافع است.
  •  اگر ناشتا خورده شود ایجاد تبهای صفراوی می کند.
  •  اگر بعد از طعام خورده شود ، موجب ترش کردن غذا می شود و بهترین وقت خوردن آن بین دو طعام است.
  • مضر طحال است که از این نظر باید با عسل و بنفشه خورده شود.

 

 ترکیبات خربزه مشهدی

در میوۀ خام خربزه و طالبی در هر یک صد گرم گوشت شیرین خوردنی آن مواد زیر وجود دارد

  •  آب ، ۹۱ گرم
  • هیدارتهای کربن ، ۷/۵ گرم
  • کلسیم ، ۱۴ میلی گرم
  •  پتاسیم ، ۲۵۱ میلی گرم
  • فسفر ، ۱۶ میلی گرم
  •  ویتامین A ، ۳۴۰۰ واحد بین المللی
  •  تیامین ، ۴ .% میلی گرم
  •  رایبوفلاوین ، ۳٫% میلی گرم
  •  نیاسین ، ۶% میلی گرم
  •  ویتامین سی ، ۳۳ میلی گرم
  • به طوری که ملاحظه می شود خربزه و طالبی از نظر ویتامین آ، بی ، سی غنی است.

طبیعت خربزه مشهدی

 

 ترکیبات در تخم خربزه

  1.  میریستیک اسید
  2.  املاح فسفات
  3. مادۀ گالاکتان
  4. لیزین
  5. سیترولین
  6.  هیستیدین
  7.  تریپتوفان
  8.  سیستین

 

ترکیبات میوۀ خربزه

  1.  اوره آز
  2.  پپتیداز
  3. پروته آز
  4. ویتامین های آ و بی و سی یافت می شود.

 

ترکیبات ریشۀ خربزه

  • ملون امتین یافت می شود.

 

ترکیبات مغز تخم خربزه

  • مقدار قابل ملاحظه ای روغن ثابت وجود دارد.

مضرات خربزه مشهدی

  • ‫زﯾﺎده روی در ﺧﻮردن ﺧﺮﺑﺰه مشهدی ، ﺳﺒﺐ نفخ و اﯾﺠﺎد درد در ﻣﻌﺪه و روده ﻣﯽ ﺷﻮد.‫
  • مصرف خربزه ﻗﺒﻞ از ﻏﺬا اﺳﻬﺎل و ورم رود را ﺑﻪﻫﻤﺮاه ﻣﯽآورد.
  • خربزه چون دارای قند است بسیار چاق‌کننده بوده و از این رو افراد دارای اضافه وزن در مصرف آن احتیاط کنند.
  • هر یکصد گرم خربزه، ۸ گرم کربوهیدرات دارد که بیشترین نوع قند موجود در آن از نوع گلوکز و فروتوز است، بنابراین مصرف بیش از حد آن برای بیماران دیابتی توصیه نمی‌شود.
  • این میوه برای سینه درد و  سرماخوردگی بسیار مضر است و باعث تب های صفراوی می شود.

مضرات-خربزه-مشهدی

مضرات خوردن خربزه کال

  • مضرات خوردن خربزه کال در کسانی که معده ای ضعیف دارند ممکن است تولید اسهال کند و خلط را افزایش دهد.

 

 

فواید خربزه در بارداری

  • خربزه در دوران بارداری سبب افزایش سلول های قرمز خون می شود و از بروز کم خونی در بارداری جلوگیری می کند نقش فولیک اسید را ایفا می کند.
  •  کلسیم موجود در گرمک سبب ساختار محکم استخوان ها و دندان های جنین می شود. مصرف کلسیم در دوران بارداری بسیار ضرورت دارد و سلامت فرزند و مادر را تضمین می کند.
  •  خربزه میوه است که دارای آب زیادی است. بعد از مصرف می تواند بدن زن باردار را به شکل هیدراته حفظ کند.
  • خوردن خربزه برای زنان باردار برای خلاصی از سوزش سر دل، بسیار تأثیر گذار است.
  • زنان باردار با خوردن خربزه احساس تهوع و ویار را تا حدی از بین می برند.
  • ویتامین C موجود در خربزه باعث می شود زنان باردار به راحتی با عفونت های جزئی از جمله آنفولانزا و سرماخوردگی مبارزه کنند.
  •  ویتامین A موجود در خربزه، سبب رشد ریه، کلیه ها، چشم ها، قلب و استخوان های جنین می شود. همچنین این ویتامین توسعه عملکرد شناختی جنین و دفع هر گونه نقص را ممکن می سازد.
  • فشار خون در این دوران نوسان زیادی دارد. می توانید با خوردن خربزه فشار خون در دوران بارداری تنظیم کنید.

خواص خربزه سوسکی برای لاغری

  • خربزه حاوی کمی سدیم و کالری بوده، چربی و کلسترول ندارد و محتویات آب آن شما را مدتی طولانی تر سیر نگه می دارد و همین خصوصیت باعث کم خوردن شما می شود.

 

خواص علمی خربزه

فواید سلامتی خربزه

۱- تقویت سیستم ایمنی بدن

  • فراتر از فواید تغذیه ای ، خربزه عسلی ممکن است در مدیریت یا جلوگیری از شرایط خاص سلامتی مفید باشد. به عنوان منبع عالی ویتامین C ، به تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک می کند و ممکن است خطر ابتلا به سرماخوردگی و برخی عفونت های تنفسی فوقانی را کاهش دهد.
  • طبق تحقیقات منتشر شده ،میزان مصرف روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی گرم ویتامین C در برابر عفونتهای تنفسی و سیستماتیک شایع در بزرگسالان سالم محافظت می کند.

سیستم-ایمنی-بدن

خواص خربزه برای سیستم ایمنی بدن

 ۲- خربزه فاقد هر گونه چربی است و برای افراد دارای رژیم عالی است

  • خربزه عسلی واقعاً عاری از کلسترول است و تقریباً بدون چربی نیز هست.
  • اگر کلسترول بالایی دارید ، خوردن خربزه می تواند روشی ایده آل برای کم کردن چربی روزانه شما باشد ، زیرا باعث می شود تا معده شما به سرعت پر شود و اشتهای شما را با شیرینی فوق العاده خود کم کند.

 

۳- خواص خربزه آتشین برای فشار خون بالا

  • در صورت فشار خون بالا ، ترکیب سدیم کم و پتاسیم بالا برای کنترل فشار خون شما مفید است. خربزه هانی هردوی این چیزها را ارائه می دهد.
  • به افراد مبتلا به فشار خون بالا معمولاً توصیه می شود بیش از ۱۵۰۰ میلی گرم سدیم در روز از تمام منابع از جمله نمک مصرف کنند. از طرفی ، میزان مصرف پتاسیم توصیه شده برای یک فرد بزرگسال بالغ ، ۴۷۰۰ میلی گرم در روز است.
  • خربزه فقط ۳۲ گرم سدیم ارائه می دهد در حالی که ۳۰۰ میلی گرم پتاسیم چشمگیر در هر وعده تحویل می دهد.
  • بنابراین خربزه عسلی می تواند بخشی از یک مداخله رژیم غذایی برای کاهش فشار خون شما باشد. همچنین ممکن است از پیشرفت فشار خون بالا جلوگیری کند (که در آن فشار خون بالا می رود اما هنوز نیازی به درمان دارویی ندارد).
  • پتاسیم همچنین تعادل مایعات و الکترولیت ها را حفظ کرده و برای هدایت مناسب عصب و انقباض عضلات لازم است.

فشار-خون-بالا

درمان فشار خون بالا با مصرف روزانه خربزه

 

۴- خواص و فواید خربزه برای افراد دیابتی

  • اگرچه قند موجود در خربزه عسلی نشان می دهد که می تواند بر قند خون تأثیر منفی بگذارد ، اما در واقع می تواند اثر مفیدی داشته باشد. این به دلیل فیبر محلول در خربزه عسلی است که به مولکول های قند متصل شده و سرعت جذب را کند می کند. به همین دلیل است که خربزه عسلی با وجود افزایش قند در یک شاخص گلیسمی GI) 65) قرار می گیرد.
  • همچنین شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه خربزه عسلی و میوه تازه می توانند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهند.
  • یک مطالعه سال ۲۰۱۷ از چین ، با تجزیه و تحلیل سوابق پزشکی ۴۸۲٫۵۹۱ بزرگسال از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸ ، به این نتیجه رسیدند که مصرف روزانه میوه با کاهش ۲۲ درصدی در معرض خطر دیابت و همچنین کاهش ۲۷ درصدی در همه علل خطر مرگ و میر همراه است.
  • در مقابل ، شواهد کمی وجود دارد مبنی بر اینکه خربزه می تواند سطح قند خون را در مبتلایان به دیابت معکوس کند.
  • بنابراین ، اگر مبتلا به دیابت هستید یا به دنبال اصلاح مصرف کربوهیدرات خود هستید ، بهتر است که مقدار مصرف خود را روی یک وعده نگه دارید. اگر می خواهید از لکه های قند خون جلوگیری کنید ، خربزه عسلی را با یک پروتئین مانند آجیل ، ماست یونانی کم چرب یا پنیر کم چرب آغشته کنید.

علائم-دیابت

 

۵- سلامت پوست و استخوان با مصرف روزانه خربزه

  • محتوای بالای ویتامین C موجود در خربزه عسلی می تواند از عوامل تولید کلاژن ، یک پروتئین بزرگ ساختاری مورد نیاز بدن برای حفظ و ترمیم بافت های پوست باشد.
  • براساس تحقیقات سال ۲۰۱۷ از دانشگاه اوتاگو در نیوزیلند ، اثرات آنتی اکسیدانی ویتامین C نیز ممکن است آسیب پوستی ناشی از قرار گرفتن در معرض آفتاب را کاهش دهد.
  • از نظر سلامتی استخوان ، فولات موجود در خربزه عسلی می تواند با عوارض جانبی هموسیستئین بر کانی سازی استخوان مقابله کند.
  • مقادیر بالای هموسیستئین با کاهش تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) مرتبط است که می تواند منجر به پوکی استخوان ، به ویژه در زنان یائسه شود.
  • افزایش میزان مصرف فولات به همراه افزایش ویتامین K (که برای تولید پروتئین ساختاری در استخوان حیاتی است) ، به طور بالقوه می تواند باعث کاهش سرعت استخوان شود یا حتی معکوس شود.

درد استخوانی

فواید خربزه برای استخوان

آیا خربزه عسلی از نظر تغذیه ای با طالبی متفاوت است؟

  • بیشترین تفاوت بین عسل و طالبی در محتوای ویتامین A و ویتامین C است.
  • طالبی ۳۷۳ درصد از RDI ویتامین A را نشان می دهد که خربزه فقط دو درصد حاوی آن است.
  • به همین ترتیب ، طالبی ۳۳۷ درصد از RDI را برای ویتامین C در مقایسه با ۵۳ درصد با عسل زنبور عسل تحویل می دهد.
  • در مورد کالری و کربوهیدرات ، خربزه و طالبی تقریباً یکسان هستند (گرچه خربزه به دلیل محتوای فروکتوز کمی کربوهیدرات بیشتری دارد).

 

 

عوارض مصرف خربزه

  • حساسیت واقعی به خربزه عسلی غیر معمول است. با این حال ، علائم واکنشی متقابل ممکن است هنگام خوردن خربزه به دلیل پدیده ای به نام سندرم آلرژی دهان رخ دهد.
  • این در شرایطی است که بدن انسان خربزه را با برخی گرده های درخت یا چمن که باعث حساسیت “واقعی” می شوند ، اشتباه می گیرد۳
  • دو گرده که بیشتر با عسل در ارتباط هستند ، گرده چمن (از ماه مه تا اوایل ژوئیه) و جلبک دریایی  هستند.

در مقایسه با آلرژی های واقعی ، علائم آلرژی به خربزه نسبتاً خفیف و کوتاه مدت است. اینها شامل موارد زیر است:

  • احساس خارش یا سوزش در دهان
  • لب های متورم یا بی حس
  • گلو خراشیدهعلائم معمولاً درست بعد از خوردن میوه ایجاد می شوند و ممکن است یک ساعت برای برطرف شدن از بین برود.

درمان حساسیت به خربزه

  • آنتی هیستامین خوراکی بدون نسخه ممکن است به تسکین علائم کمک کند.
  • در صورت تداوم یا بدتر شدن علائم ، با پزشک خود تماس بگیرید یا در صورت نیاز فوراً مراجعه کنید.
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید

اخبار فوری